Субота, 11.05.2024, 08:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Балинцівський ліцей

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [238]
Інформація
Готуємось до ЗНО
Безпечний Інтернет
Наше опитування
Скільки часу ви витрачаєте в день на підготовку до уроків?
Всього відповідей: 11
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Жовтень » 18 » Урок історичної пам'яті
19:07
Урок історичної пам'яті
Революції на граніті
Присвячується 30-й річниці
11 клас.
Епіграф: «Ця революція відбувалася під гранітним пам’ятником Леніну. Здавалося, що це був бунт дон кіхотів проти вітряків комунізму.
Через дев’ять місяців Україна проголосила Незалежність, а комунізм впав. Гранітні ідоли на Жовтневій площі розсипалися, а жовтень набув нового революційного значення.»
  
У 90-му році в усьому Радянському Союзі посилилися протестні настрої: люди втомилися від дефіциту, планової економіки та недоперебудови. Опозиційні до комуністичної влади сили періодично влаштовували демонстрації та навіть готували всеукраїнський страйк. 2жовтня у Києві почалася акція, що мала небагато аналогів у Європі. Повністю організована студентами Революція на граніті стала одним із передвісників недалекого розвалу Радянського Союзу. Організаторами акції виступила Українська студентська спілка, яку тоді очолював Олесь Доній, та Студентське братство Львова (голова — Маркіян Іващишин). Також серед координаторів акції були : Олег Тягнибок і В'ячеслав Кириленко.Студентство зі Сходу України представляв Олег Барков – керівник УСС Дніпродзержинська. Ідея такого громадянського спротиву народилася ще на святкуванні п’ятсотріччя Запорозької Січі влітку. Підготовка до акції відбувалася в умовах суворої конспірації. Львів’яни, які на 2 жовтня їхали до Києва, збиралися невеликими групами, квитки брали не більше п’яти за раз, щоб не викликати підозри. У кожного був чіткий план, яким маршрутом добиратися від вокзалу до центру столиці. Спочатку акція планувалася під стінами Верховної Ради, але там їх зустріли посилені загони міліції. Тому інша частина, яка опинилася на тодішній площі Жовтневої революції перед монументом Леніну, прийняла рішення зайняти позиції й розгорнути наметове містечко просто там. Все було зроблене за лічені хвилини, тож, коли правоохоронці отримали сигнал, позиції були зайняті і хлопці стали в кордон, щоб захистити їх. Розганяти силою молодь тоді не наважилися. Участь в акції взяло кілька сотень студентів, з них 137 тримали голодування від одного до 12 днів. Голодування тривало 16 днів, але кардинально змінило обличчя тодішньої, багато в чому ще радянської, України. Центр столиці на два тижні став епіцентром політичних мітингів та дискусій. Студентське голодування було першою та однією з найуспішніших політичних акцій, з якої почалася нова сторінка в історії України. . Саме «Революція на граніті» та подальші події стали поштовхом до перейменування Площі Жовтневої революції на Майдан Незалежності, що офіційно було закріплене в Рішенні виконавчого комітету Київської міської Ради народних депутатів від 26 серпня 1991 року № 524. "Студентська революція на граніті" стала однією з найяскравіших сторінок виборювання Незалежності кінця 80 – початку 90-х. В’ячеслав Чорновіл якось сказав наступне: « Якби не було б "Студентського голодування"- не було б Незалежності України".
вчитель історії Білоус С.Д.
Категорія: Новини | Переглядів: 122 | Додав: Bal-zosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Авторизація
Пошук
Годинник
Календар
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів

Copyright MyCorp © 2024