Субота, 11.05.2024, 13:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Балинцівський ліцей

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [238]
Інформація
Готуємось до ЗНО
Безпечний Інтернет
Наше опитування
В якій школі Ви б хотіли вчитися?
Всього відповідей: 16
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2022 » Лютий » 13 » Традиції Магічна Андріївська ніч
20:27
Традиції Магічна Андріївська ніч
Узимку, коли завершуються сільськогосподарські роботи, починаються молодіжні гуляння. За давнім народним звичаєм, дівчата і хлопці збиралися на вечорниці. З особливим трепетом чекали надвечір’я 13 грудня (день пам`яті одного із дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного). Адже цей вечір був сповнений особливою народною магією, обрядами ворожіння, кусання калити, піснями і танцями.
Справжні Андріївські вечорниці організували дев’ятикласники Балинцівського ліцею імені Ярослава Барнича, який очолює Галина Гушул (класні керівники Наталія Грабовецька і Оксана Демчук). У гостинній, прикрашеній вишитими рушниками «хаті» зібралися дівчата. Веселі, гомінкі, узялися готувати вечерю. Вареників наліпили. З піснями і жартами калиту зготували - солодкий обрядовий корж з діркою в середині.
Ніч на Святого Андрія – чарівна, найкращий час для ворожіння, вгадування долі. Тож дівчата згадали давні, бабусині традиції, хотіли знати, хто швидше вийде заміж, чи буде в парі, як зватимуть судженого. Свої чобітки кидали - куди обернеться, звідтіля і судженого чекати.
Не забарилися й хлопці з гостинцями для дівчат: у когось низка бубликів, у іншого – цукерки. Дівчата припросили гостей до столу, жарти, сміх, веселі приповідки переповнювали простір. Настав час Калиту кусати, вареничків поїсти, а після гарного частування – пісні співати, до танцю ставати. Весело було і юним артистам, і глядачам, які захоплено спостерігали за дійством. Вечорниці подарували всім гарний настрій, заохотили до вивчення історії рідного краю, збереження народних звичаїв і обрядів. А творчі, акторські здібності ліцеїстів просто вражали.

Возможно, это изображение (7 человек и люди стоят)
Возможно, это изображение (8 человек, люди стоят и в помещении)

Категорія: Новини | Переглядів: 84 | Додав: Bal-zosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Авторизація
Пошук
Годинник
Календар
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів

Copyright MyCorp © 2024