Середа, 15.05.2024, 00:54
Вітаю Вас Гість | RSS

Балинцівський ліцей

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [238]
Інформація
Готуємось до ЗНО
Безпечний Інтернет
Наше опитування
Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 18
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Травень » 26 » «Моя вишиванка- це мій генетичний код»
10:43
«Моя вишиванка- це мій генетичний код»
Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.
В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки.
Вишиванки здавна носили чоловіки, жінки і діти. Кріпаки і пани, міщани і селяни. Одягали їх у свята та на щодень. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника. Найдавнішими матеріалами, з яких українці виготовляли для себе вишиванки, були тканини з овечої вовни, льону та конопель.
Вишивки Івано-Франківщини прикрашають чіткі геометричні фігури, які часто з`єднуються в одну широку лінію, утворюючи динамічний орнамент. Старовинними місцевими техніками є "колення” і "кручення”, які є досить складними у виконанні. На Івано-Франківщині завжди пишно декорували рукави. На одній сорочці поєднували багато технік вишивання: від "білих по білому” до "писаних” – суцільно "замальованих” нитками елементів. Снятинські сорочки славились "рукавами-червонянками”, вишитими бавовняними нитками.
Учні 7 класу Балинцівського ліцею підготували екскурс в історію української вишиванки на тему « Моя вишиванка- мій генетичний код». Метою даного заходу є виховати любов до національних традицій, до краси і гармонії навколишнього світу; повагу до старшого покоління, шанобливе ставлення до клопіткої праці жінок та дівчат; почуття національної гордості за своє культурне та творче багатство; сприяти розвитку естетичного смаку та творчого мислення, ціннісне ставлення до унікального надбання українського народу. Адже саме вишиванка є тим секретним «кодом», яким гордо володіє та пишається наша нація.

Переглянути відео можна за посиланням

Категорія: Новини | Переглядів: 125 | Додав: Bal-zosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Авторизація
Пошук
Годинник
Календар
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів

Copyright MyCorp © 2024