Субота, 11.05.2024, 16:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Балинцівський ліцей

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [238]
Інформація
Готуємось до ЗНО
Безпечний Інтернет
Наше опитування
Чи необхідний школі сайт?
Всього відповідей: 13
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Жовтень » 16 » Маестро оперети
13:37
Маестро оперети

30.09.2020 минуло 124 роки з дня народження Ярослава Барнича, нашого земляка. Учні 5 класу разом із класним керівником Конюк Г.В. відзначили день народження видатного композитора біля пам’ятного знаку, де стояла хата Барничів.

 

Діти дізналися про життя і творчість Ярослава Барнича від педагога-організатора Савків З.М. Люблять у нашому краї пісню і дорослі, і малі. І саме тут, серед квітучої природи та співучих людей, недалеко від тихоплинної річки Чорнява, 30 вересня 1896 року в селі Балинцях, у родині Барничів народився хлопчик, якому судилося стати відомим композитором, диригентом, педагогом, скрипалем, громадським діячем і прославити Україну і наше село. Сьогодні факти його життя ще не достатньо вивчені й маловідомі широкому загалу. Оскільки більшість його композицій було знищено, а окремі, такі як «Гуцулка Ксеня», привласнені іншим автором.
До історії української музичної культури він увійшов, передусім, як автор славнозвісних оперет «Дівча з Маслосоюзу», «Шаріка», «Пригода в Черчі», «Гуцулка Ксеня», популярних пісень-танго «Чи тямиш?», «Ох, соловію», «Ще раз!..», «Львів», «В Стрийському парку», «Маки» та інші.
Але на жаль всі ці оперети з приходом Радянської влади були заборонені. У1944 році, як і значна кількість талановитої мистецької інтелігенції Західної України. Я. Барнич змушений покинути батьківщину і виїхати за кордон. Спочатку у Німеччину, а потім у США. Він з 1945 року працює диригентом хору ім. Т. Шевченка і викладачем Українського музичного інституту в м. Клівленді.
Тепер славне ім’я композитора повернулося до його земляків. Його легендарний мюзикл "Гуцулка Ксеня" неоцінений шедевр з яким ми познайомилися. Учні декламували вірші Мирослава Попадюка та Ганни Сав’як присвячені нашому земляку Ярославу Барничу-автору чарівних мелодій.
Категорія: Новини | Переглядів: 123 | Додав: Bal-zosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Авторизація
Пошук
Годинник
Календар
Сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
Каталог - Сайти шкіл та освітніх закладів

Copyright MyCorp © 2024